Vine Architecture reveals plan for homes in Enfield pub car park

The housing scheme will sit on the land behind The Goat pub in Ponders End, Queensway, which is currently being used for hand car washes.

In June, Vine Architecture Studio won approval from Enfield Council for the project, which will also refurbish and extend the pub.

The Goat was built in 1778 but rebuilt with a mock Tudor façade in the 1930s. It has recently become locally listed.

According to the architect, ‘the proportions, depth and rhythm of the proposed apartment building’s facade was derived from mapping the decorative pub façade and interpreting its hierarchy’.

The owner of the pub, Developland, had intended to develop the new flats and continue running the tavern, but has now decided to put the entire property on the market.

Diagram showing how form of new flats is derived from the existing pub’s mock Tudor façade

Architect’s view

The project’s ambition was to rationalise the pub layout, not losing any floorspace, and provide a well-considered space to include the ability to host functions and events. In the car park towards the rear of the site, the brief was for new residential accommodation, given it is a brownfield site as well as being in a central and accessible location.

For the new apartments we sought to provide a proud elevation to the lost Queensway frontage. The proportions, depth and rhythm of the proposed apartment building’s façade was derived from mapping the decorative pub façade and interpreting its hierarchy.

The prominent projecting gables and of the pub influenced the massing of our scheme and acted as a driver, creating variety within a defined grid. Split-level duplexes gives each apartment multiple aspects while inset terraces create depth to the composition and provide privacy to the residents.

Our proposed extension to the pub utilises the infill space between the original building and the neighbouring restaurant fronting the high street. We were careful not to be overbearing to the host building but respectful of its design and prominent corner location. The glazed extension contrasts with the more visually restrictive original pub and can be used for functions and operated independently from the main bar area.

The project focuses on the playful harmony of architectural order between old and new

The project focuses on the playful harmony of architectural order between old and new. The scheme engages with the street at every level. The structural solution for the new apartment building is purposefully simple to ensure efficiency in the construction without over specifying materials and, given the spans and form of the building, paves the way for a simple timber frame / elements to span between load bearing walls.

The scheme increases the amount of drainable area through a combination of new planting and permeable grasscrete for the vehicle entrance way and parking spaces. This is complemented by a sedum roof to the rear pub extension and 32 x 250W photovoltaic panels forming part of the ecological and renewable energy strategy.

Rory Pennant-Rea, director, Vine Architecture Studio

Model of new flats (foreground) and pub with extension

Source Article

Next Post

Home Brew Motorized Bicycle Is A Super Grocery Getter

Sun Oct 4 , 2020
[Thor] sent in an awesome motorized bike build he found coming from the fruitful workshop of [Jim Gallant]. It’s an incredible piece of work built nearly entirely from scratch. [Jim] welded the frame together on a home-built jig that keeps all the chrome-moly tubes in alignment before they’re pieced together. With the […]